Clanovi KBSA-a na sastanku sa podsekretarom State Department-a Nicholas Burns-om

Dana 15. Novembra 2005. godine, u uredu Kongresmena Olver-a (D-Massachusetts), predstavnici koalicije koja je vodila nedavnu kampanju i peticiju za hapsenje Kardzica i Mladica su se sastali sa Potsekretarom State Departmenta za Politcka Pitanja gospodinom Nicholas Burns-om. Pokrovitelji ove peticije su cetiri organizacije iz SAD: Physicians for Human Rights (inace dobitnik Nobelove Nagrade za Mir), Center for
Balkan Development, Advocacy Project, i Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike. Ispred KBSA sastanku je prisustvovao clan UO KBSA gospodin Tarik Bilalbegovic. Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti Kordinacije KBSA u Washington DC-u sa State Departmentom te drugim vladim i nevladinim organizacijama koje rade na pitanjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu.

Glavna tema sastanka je bilo hapsenju najtrazenijih Haskih bjegunaca, Karadzica i Mladica. Potsekretaru Burns-u je urucena peticija za hapsenje Karadzica i Mladica koju je potpisalo preko 10,000 pojedinaca iz cijelog svijeta. Tokom sastanka sagovornici su se slozili da je krajnje vrijeme da se Karadzic i Mladic uhapse kako bi cjeli region krenuo naprijed. Potsekretar Burns je bio prijatno iznenadjen da su se na okupu nasle cetiri veoma razlicite organizacije koje su uspjele uskladiti svoje aktivnosti i zajedno raditi na tako vaznom pitanju kao sto je pitanje Haskih bjegunaca.

Gospodin Bilalbegovic je iskoristio ovu pirliku i upoznao Potsekretara Burns-a sa aktivnostima na organizovanju mreze mladih Bosanskih profesionalaca na podrucju SAD-a koji su spremni ukljuciti se u lobiranje za Bosnu i Hercegovinu i koji su i uradili ogroman dio posla na lobiranju za nedavne rezolucije o Srebrenici. To je grupa mladih, edukovanih, uspjesnih ljudi, koji su danas americki drzavljani, koja ce nastaviti svoje aktivnosti na promovisanju Bosne i Hercegovine na svim poljima i koji predstavljaju buducnost KBSA. Potsekretar Burns se zahvalio prisutnim na njihovim akivnostima u vezi peticije i podrzao ih da istraju u svojim aktivnostima. Kordinacija KBSA u Washingtonu se posebno zahvaljuje uredu Kongresmena Olver-a i Centru za Balkan Development koji su uspjeli ugovoriti ovaj sastanak.

Koordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike, Washington DC