POZIV NA AKCIJU – Registrujte se za glasnje u Srebrenici

21.05. 2012 – Washington, D.C. – Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) je prošle sedmice poslalo otvoreno pismo dr. Zlatku Lagumdžiji, ministru vanjskih poslova BiH, u kome je izrazilo svoju duboku zabrinutost u vezi sa izmjenom Izbornog zakona u Srebrenici. Pozvali smo dr. Lagumdžiju i Ministarstvo vanjskih poslova BiH na brzu reakciju i pomoć u procesu registracije pojedinaca koji ne žive u BiH, kako bi oni bili u mogućnosti glasati na predstojećim oktobarskim izborima.

11. jula 1995. godine, bosanski gradić Srebrenica koji je i zvanično bio proglašen sigurnom zonom pod zaštitom Ujedinjenih nacija, pao je u ruke srpskih paravojnih snaga koje je predvodio general Ratko Mladić, ratni zločinac čije je suđenje pred Haškim sudom otpočelo prošle sedmice. Pad Srebrenice predstavlja krajnji čin brutalnog etničkog čišćenja i genocida počinjenog u BiH, gdje je u samo pet dana počinjen pokolj preko 8000 muškaraca i dječaka.

Ovaj grad je dobio poseban status 2008. godine, kada je bosanskim muslimanima iz Srebrenice koji nisu više živjeli u svom gradu omogućeno da glasaju na lokalnim izborima. U gradu u kome je prije rata živjelo 80% muslimana sada žive pretežno srbi, a specijalni sporazum potpisan 2008. godine neće važiti za izbore 2012. godine; što će naposlijetku dovesti do toga da Srebrenicom upravlja sadašnje većinsko srpsko stanovništvo, koje i dalje negira da su u Srebrenici počinjeni genocid i etničko čišćenje. Uz to, ukoliko se ovo dogodi, to samo može doprinijeti stavu izuzimanja kakav se razvio u Republici Srpskoj od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međunarodna zajednica drži da su bosanski političari odgovorni za ono što se dešava Srebrenici. Stoga smo pozvali ministra vanjskih poslova BiH, g. Lagumdžiju da preduzme sve neophodne korake kako bi u ovom slučaju osigurao pravičan ishod situacije, tako što će omogućiti registraciju birača preko nadležnih ministarstava u BiH i BiH diplomatskih predstavništava u SAD-u, te potaknuti građane BiH u SAD-u da glasaju na izborima u Srebrenici putem svojih direktnih obraćanja bosansko-američkim zajednicama.

 

ACBH se već dugo zalaže za izmjenu Izbornog zakona BiH i za to da Srebrenica dobije “specijalni status”. U međuvremenu, pozivamo sve bosanske Amerikance iz Srebrenice da se registruju za glasanje na općinskim izborima koji će se održati 7. oktobra, tako što će ispuniti formular koji možete pronaći OVDJE.

 

Posljednji datum za registraciju je 24. juli 2012. godine; da biste se registrovali morate posjedovati ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš koji su izdani u BiH. Nakon što popunite predočeni formular, molimo Vas da pošaljete potpisanu kopiju istog zajedno sa kopijom identifikacionog dokumenta na e-mail: ppprijava@izbori.ba ILI da potrebne dokumente pošaljete putem telefaksa na broj +387-33-251-333 ili +387-33-251-334.

 

Oni koji nisu iz Srebrenice, ali bi voljeli uzeti učešća u lokalnim izborima, mogu to učiniti ukoliko promjene mjesto prebivališta. U tom slučaju trebaju lično otići u Srebrenicu i izvaditi novu ličnu kartu koja će im omogućiti da glasaju na općinskim izborina 7. oktobra.

 

Samo u Sjedinjenim Državama živi na hiljade bosanskih Amerikanaca koji su stigli iz Srebrenice i preko 250.000 građana bosanskog porijekla. Molimo sve građane da se solidarišu sa građanima Srebrenice i pomognu da se ova situacija riješi na pravičan način.

________________

 

Kako bismo mogli nastaviti sa našim aktivnostima zastupanja i djelovanja u zajednici, molimo Vas za podršku u obliku financijske donacije.  

 

 

 

ACBH je nezavisna, neprofitna organizacija posvećena promovisanju interesa Amerikanaca bosanskog porijekla kod američke javnosti te kod onih koji kreiraju politiku i donose odluke. ACBH se zalaže za demokratsku, multietničku, i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu sa ciljom da ubrza integraciju BiH u Evropsku uniju i NATO.

 

###