CNAB DC Meeting with General Wesley Clark

Predstavnici koordinacije Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) iz Washington DC-a, Esmir Ganic, Adna Karamehic i Tarik Bilalbegovic, prosle su se sedmice sastali sa generalom Vesliem Klarkom (Wesley Clark), mnogima poznatim kao komadantom NATO snaga za Europu tokom rata u BiH, a ciji je uticaj bio presudan za jace ukljucivanje NATO-a 1995. godine i zaustavljane agresije na BiH.

U razgovoru sa generalom Klarkom clanovi koordinacije KBSA su ga upoznali sa organizovanom mrezom mladih bosanskih profesionalaca koji zive i rade diljem SAD-a, koji su se ukljucili u proces lobiranja za interese Bosne i Hercegovine a ciji je dosadasnji najveci rezultat uspjesno lobiranje za vec usvojene rezolucije o genocidu u Srebrenici u oba doma americkog Kongresa. Rijec je o velikom broju mladih, educiranih i poslovno uspjesnih ljudi integriranih u americko drustvo a istovremeno okupljenih oko ideje jedinstvene i nedjeljive BiH, prosperitetne drzave ravnopravnih gradjana i naroda.

U ovom razgovoru sa predstavnicima KBSA, general Klark je izrazio veliko zanimanje za trenutne prilike u Bosni i Hercegovini i njene razvojne projektime, a pogotovo za projekt izgradnje autoputa (koridor 5C) u kojem i licno vidi poslovni interes. Predstavnici KBSA su se zahvalili generalu Klarku za to sto je uvijek bio na strani pravde i istine kada je u pitanju rat u Bosni i pozeljelu mu srecu ukoliko se ponovo kandiduje na narednim predsjednickim izborima.

Koordinacija KBSA u Washington DC-u i sa ovim susretom potvrduje svoj kontinuitet u promovisanju interesa Bosne i Hercegovine i bosanskih amerikanaca ovdje u Americi. S obzirom da sve drzave sa Balkana vec odavno imaju svoje urede u Washington DC-u sa 3 do 8 full-time zaposlenika, koji intrnzivno rade na promovisanju interesa svojie dijaspore i svojih maticnih drzava ovdje u SAD, koordinaciji KBSA je uvidjela nuznost otvaranja slicnog ureda u Washington DC-u, i trenutno se radi na ispitivanju modaliteta. Jedino ce se na ovakav nacin istina o nama moci cuti u “metropoli svijeta” gdje svi zele progurati svoju verziju istine.

Koordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike, Washington DC